Най-луксозните материи в света

най-луксозните материиРазбира се, марката също има значение, но луксозните материали са основния фактор, който служи за определяне на цифрата върху етикета. Сред платовете с благородни влакна освен кашмир, който е познат на всички, са и не толкова известните платове викуня, гуанако, чинчила и други.

Кашмир
Кашмирът е ценно влакно с извънредни характеристики. Получава се от  руното на козите Hyrcus, обитаващи планинските райони на Кашмир и понастоящем локализирани предимно в северната част на Китай, Монголия, Иран и Афганистан. Влакното на кашмира се отличава с невероятна лекота, мекота и финес. Те са около 14 микрона (хилядни от милиметъра) и осигуряват много добра изолация - както от студа, така и от топлината. От всяка коза се произвеждат само 150-200 грама козина годишно, което увеличава стойността на кашмира, а трудностите при получаване и контрола на влакното допълнително увеличават неговата стойност.

Викуня
Викуня е считано за най-доброто влакно в света, от което се създава много скъп плат. Неговата висока цена е обоснована не само от качествата му, но се дължи и на редкостта му. Законно позволеното стригане на викуня е само веднъж годишно. Заради агресивния лов и бракониерството през 1974 викуня влезе в списъка на застрашените видове. В момента съществуват повече от 160 000 от тези малки камили, от които повече от 100 000 са в Перу. Всеки възрастен екземпляр е с 250 грама козина, при това на всеки две години, от която след остригване се получават само 120 грама. Това означава, че за производството на едно палто например, е нужна вълната от 25-30 животни.

Стойността на тъканта се увеличава допълнително заради редкостта на влакното и на автентичната му обработка. Изключителните качества на тази материя не само легенда, защото и днес нейното влакно се характеризира с чистота, лекота, мекота и здравина. То е със среден диаметър 12-13 микрона и има несравнимо терморегулаторно действие. Заради своите невероятни фибри викуня е смятана от населението на Андите за дар от боговете и поради това материята е била използвана изключително от висшата класа. В миналото императорите на инките са били облечени само в платове от викуня вълна. Днес викуня се използва в модните изделия на луксозните марки по целия свят, но в невероятно ограничени количества и има поразителни цени.

Дива лама
Козината от дива лама (гуанако) идва от Америка и Канада. Козината й отстъпва  ценена само зад викуня, особено когато е от младите лами, и е с много висока цена. Живее е планините на Аржентина, Чили, Боливия и Перу на 3000- 4000 метра над морското равнище. Животните се стрижат ръчно, тъй като в повечето райони липсва на електроенергия. Средното тегло на едно руно е 3,5 кг, от които след подбора и сортирането остават само няколко грама. Вълната от дива лама се подразделя на 22 цветови оттенъка - от чисто бяло, бежово, сребристо и кафяво, до черно. Козината на тези животни е с богати естествени цветове, поради което крайната материя рядко се подлага на изкуствено оцветяване. Тъканите от вълна от лама са тънки, леки и меки, с копринен блясък и разбира се, са много ценни.

Qiviut
Qiviut е материята, която се произвежда от козината на овцебик, известен още като мускусен бик. От един възрастен овцебик се събират между четири до седем килограма qivuit всяка година. Събира се главно в Северна Канада по време на смяната на козината на мускусния бик през пролетта. Това невероятно и деликатно влакно 13 микрона е едно от най-търсените в света поради своята рядкост, мекота и топлина. Става въпрос за изолационна фибра, подходяща за създаването на облекло осем пъти по-топло от овчата вълна и по-меко от кашмира. 100% чистият Qiviut не се свива, не се сплъстява и е безопасен за страдащите от алергии към овчи и кози кожи. Колкото повече се използва и се пере, толкова повече се увеличава мекотата му. Високо ценен и много търсен, престижен, лек, мек и топъл плат, характеризиращ се с невероятен финес и осигуряващ комфорт при всякакви температури.

Много от ултра-луксозните материи, предлагани от най-добрите производители на платове в света, представляват смес от няколко различни влакна и са на невероятно високи цени.

2015-02-24 Home, Туники 2166

Блог категории