Памукът - най-популярният и най-продаваният плат в света

памук Някои тъкани прилепват към тялото и подчертават неговите линии, други са леки и ефирни. Коприната например, известна със своята гъвкавост, еластичност и здравина, винаги се свързва с изисканост и е една от най-търсените и ценените материи за роклите. Сатенът, известен още с наименованието атлаз, е тъкан с лъскава лицева част и матова вътрешна страна. Сатенът е лъскав, гладък и мек на допир плат, който пада тежко и красиво, а това го прави идеална тъкан и за рокли и официални облекла. Поради своята гладкоста и лъскавината си сатенът се използва за производство на облекло, което е в директен контакт с кожата.

Но най-продаваната тъкан днес е с памукът, затова е наречен "тъканта на живота ни". Появата му датира от преди най-малко 7000 години, което го прави една от най-старите тъкани в света. Наименованието "памук" произлиза от арабската дума ‘qutun’ или ‘kutun’, използвана за описание на качествения текстил. Представлява трайна, мека и удобна тъкан, позволяваща на тялото да диша, което го прави утвърдена част от нашето ежедневие. Памучните дрехи са подходящи за всички сезони. Те осигуряват прохлада през лятото и топлина през зимата, защото са добър проводник на топлината. Те са устойчиви, еластични и гарантират трайност и комфорт. Поддържат се лесно, но с течение на времето, след определен брой изпирания губят форма и цвят.

Използването на памучните тъкани непрекъснато нараства, въпреки увеличеното производство на изкуствени тъкани. Причината за това се обяснява със забележителните качества на памука - регулират топлината на тялото, не дразни кожата (дори чувствителната) не предизвиква алергии, а мекотата му го прави предпочитан плат за връх
но облекло и за бельо. За разлика от синтетичните влакна, памукът е естествен продукт и не съдържа химикали, синтетични материали и багрила. Експертите препоръчват новородените и кърмачетата да бъдат облечени изцяло в дрехи, изработени от 100% памук, с цел предпазване на кожата от раздразнения.

Памукът е устойчив на прах и акари. Не причинява никакви алергични реакции и не дразни кожата, дори в случаи на кожни проблеми (обриви или екземи). Материята издържа на много гореща вода, може да се стерилизира и е подходяща за използване за почти всеки вид облекло. Ето защо, този гъвкава материал може да се използва почти във всеки контекст - за памучно бельо, панталони, рокли, якета, блузи и шапки. Подлежи на лесно боядисване и подходящо се съчетава с други влакна. Памукът е биоразградим и възобновяем ресурс, който не нарушава равновесието на околната среда.

Памучните влакна са невероятно гъвкави и могат да се използват в тъкани като кадифе и велур. За изработката на памучни тъкани се използва само първокласен 100% естествен памук. Най-качественото влакно от памук се получава в Египет, което се обяснява с благоприятния местен климат. Полезно е да знаете, че често съществуват разлики в качеството, обосновени от дебелината на материята и от плътността на шевовете. Облеклото, изработено от памук е широко достъпно и на изгодна цена, тъй като позволява на производителите да поддържат разходите си относително ниски.

Блог категории